De drachtigheid van een paard, ook wel de zwangerschap genoemd, duurt gemiddeld ongeveer 11 maanden. Deze periode begint wanneer het paard wordt bevrucht en eindigt wanneer het veulen geboren wordt.

De eerste paar maanden van de drachtigheid zijn vaak de minst merkbare, omdat het veulen nog niet groot genoeg is om veel druk uit te oefenen op de buik van het paard. Naarmate de drachtigheid vordert, zal het paard echter meer buikmassa krijgen en zal het veulen groter worden, waardoor de drachtigheid meer zichtbaar wordt.

Bij de laatste maanden van de drachtigheid zal het paard meer moeite hebben met bewegen en zal het veulen zich meer laten voelen. Ook zal het paard vaak veel water drinken en meer eten. Deze veranderingen kunnen worden gebruikt om de verwachte geboortedatum van het veulen te bepalen.

Een paard kan ook gecontroleerd worden door een dierenarts, die kan bepalen hoe ver het paard in de dracht is en wanneer het verwacht wordt te bevallen. Dit kan worden gedaan door het luisteren naar het hartje van het veulen, het controleren van de grootte van de baarmoeder of door een echo te maken.