Paarden zijn van nature grazers en bewegingsdieren, dus het is ideaal voor hun fysieke en mentale welzijn om regelmatig beweging en weidegang te hebben. Het is belangrijk om paarden niet te lang op stal te houden en ze voldoende tijd buiten door te laten brengen.

Over het algemeen wordt aanbevolen dat paarden minimaal enkele uren per dag, bij voorkeur meer, buiten de stal worden gehouden om te grazen, te bewegen en sociaal contact met andere paarden te hebben. Paarden hebben ruimte nodig om te kunnen bewegen, hun spieren te strekken en hun natuurlijk gedrag uit te voeren.

De exacte tijd die een paard op stal kan staan, kan variëren afhankelijk van individuele omstandigheden, zoals het weer, gezondheidsproblemen of beperkingen in de beschikbare weidegang. Sommige paarden kunnen kortere periodes op stal doorbrengen zonder negatieve gevolgen, terwijl andere paarden gevoeliger zijn voor problemen zoals verveling, spierstijfheid en gedragsproblemen wanneer ze langdurig op stal staan.

Als een paard om bepaalde redenen tijdelijk langer op stal moet blijven, is het belangrijk om te zorgen voor voldoende beweging en stimulatie. Dit kan worden gedaan door dagelijkse trainingssessies, wandelingen aan de hand, gebruik van een paddock of een andere vorm van gecontroleerde beweging. Het is ook belangrijk om voldoende ruwvoer en afleiding te bieden, zoals hooi, voederbakken met langzame voerafgifte en speelgoed, om verveling te voorkomen.

Het is echter ideaal om paarden zoveel mogelijk tijd buiten de stal te geven, zodat ze kunnen grazen, rondlopen en sociaal contact hebben met andere paarden. Regelmatige weidegang en beweging dragen bij aan de gezondheid, het welzijn en het geluk van het paard.