Het ontsmetten van de stal is een belangrijke stap om de verspreiding van ziektekiemen en bacteriën te voorkomen en een gezonde omgeving voor je paard te creëren. Hier zijn de stappen die je kunt volgen om de stal effectief te ontsmetten:

  • Ruim de stal op: Verwijder al het strooisel, mest en vuil uit de stal. Zorg ervoor dat de stal volledig leeg is voordat je begint met het ontsmettingsproces.
  • Veeg en borstel: Veeg en borstel de stal grondig om alle zichtbare stof en vuil te verwijderen. Verwijder spinnenwebben, haren en ander los materiaal van de wanden, vloeren en hoeken.
  • Reinig met water: Gebruik een hogedrukreiniger of een tuinslang met een sterke straal om de stal grondig af te spoelen met water. Zorg ervoor dat je alle oppervlakken raakt, inclusief de wanden, vloeren, voerbakken en andere accessoires. Dit helpt om grof vuil en losse verontreinigingen te verwijderen.
  • Gebruik een geschikt reinigingsmiddel: Kies een geschikt ontsmettingsmiddel dat effectief is tegen bacteriën, virussen en schimmels. Er zijn verschillende commerciële ontsmettingsmiddelen verkrijgbaar die speciaal zijn ontworpen voor het reinigen van stallen. Volg de instructies van het gekozen product zorgvuldig.
  • Breng het ontsmettingsmiddel aan: Meng het ontsmettingsmiddel volgens de aanbevolen verdunningsverhouding. Breng het ontsmettingsmiddel gelijkmatig aan op alle oppervlakken van de stal met behulp van een spuitfles, een sproeier of een borstel, afhankelijk van de aanbevelingen van het product. Zorg ervoor dat je alle hoeken, naden en moeilijk bereikbare gebieden bereikt.
  • Laat het ontsmettingsmiddel intrekken: Volg de instructies op de verpakking van het ontsmettingsmiddel met betrekking tot de inwerktijd. Laat het ontsmettingsmiddel voldoende tijd intrekken om effectief te zijn tegen de aanwezige ziektekiemen.
  • Spoel grondig af: Spoel de stal grondig af met schoon water om het ontsmettingsmiddel te verwijderen. Zorg ervoor dat je alle oppervlakken, voerbakken en accessoires goed spoelt.
  • Laat de stal drogen: Laat de stal volledig drogen voordat je nieuw strooisel aanbrengt of je paard terugbrengt naar de stal. Een droge omgeving helpt bij het voorkomen van de groei van bacteriën en schimmels.

Het is belangrijk om de instructies op het etiket van het gekozen ontsmettingsmiddel te volgen, omdat verschillende producten variërende inwerktijden en verdunningsverhoudingen kunnen hebben. Zorg ook voor voldoende ventilatie tijd zodat alles weer droog en fris is.