Havermout kan een gezonde aanvulling zijn op het dieet van een paard, afhankelijk van hoeveelheid en de manier waarop het wordt aangeboden. Havermout is een goede bron van energie en eiwitten, en bevat ook vezels, vitamines en mineralen.

Echter, havermout bevat ook een aanzienlijk gehalte aan suiker en zetmeel, dus het is belangrijk om de hoeveelheid havermout die je paard krijgt te beperken. Het wordt aanbevolen om professioneel advies te vragen aan een dierenarts of paardentrainer voordat je besluit om havermout aan het dieet van je paard toe te voegen.

Het is ook belangrijk om te overwegen hoe de havermout wordt aangeboden, omdat rauwe havermout niet geschikt is voor paarden omdat het kan leiden tot problemen met de spijsvertering. Kook de havermout goed of voeg het aan voer toe in poedervorm, zo wordt het makkelijker verteerbaar.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat havermout geen vervanging is voor hooi of gras als basis van het dieet van een paard. Paarden hebben een consistente toevoer van vezels nodig voor een gezonde spijsvertering en een goede darmflora.