aarden zijn sociale dieren en kunnen hechte banden vormen met andere paarden, net als met mensen. Er is bewijs dat paarden emoties kunnen ervaren en herinneringen kunnen maken, daarom is het mogelijk dat een paard rouwt na het verlies van een ander paard waarmee het een hechte band had.

Paarden die een hechte band hadden met een ander paard, kunnen veranderd gedrag vertonen wanneer dat paard niet aanwezig is, zoals verdriet of onrust. Dit kan variëren van een paard dat geen interesse meer heeft in activiteiten, het paard wordt minder actief of eet niet meer goed, tot veranderd gedrag, zoals een paard dat zich veel afzondert van andere paarden of zichzelf begint te krabben.

Houdt er wel rekening mee dat het gedrag van paarden zeer individueel is en dat paarden ook verschillen in hoe ze reageren op verlies, sommige paarden kunnen er vrij snel overheen komen, terwijl andere paarden een langere tijd kunnen rouwen.

Daarnaast is er nog steeds veel onbekend over hoe paarden emoties ervaren en hoe ze hierop reageren. Het is daarom belangrijk om gedragingen van paarden te observeren, en bij twijfel, te overleggen met een dierenarts of een gediplomeerde paardentrainer, om zo te kunnen besluiten of het gedrag normaal is of dat er verdere acties noodzakelijk zijn.