Beenbeschermers zijn ontworpen om de benen van een paard te beschermen tegen blessures tijdens het rijden of tijdens het springen. Dit geldt vooral voor paarden die actief bezig zijn in de disciplines springsport, eventing, en crosscountry. Beenbeschermers helpen om de benen van het paard te beschermen tegen beschadiging door stoten of kneuzingen, en om het risico op beschadiging van de gevoelige zenuwen en bloedvaten in de benen te verminderen.

Het gebruik van beenbeschermers is afhankelijk van verschillende factoren, zoals de activiteiten die het paard gaat uitvoeren, de anatomie van het paard en de voorkeur van de ruiter. Sommige ruiters vinden beenbeschermers nuttig omdat ze bescherming bieden en een extra maatregel van voorzichtigheid voor het paard, terwijl andere ruiters het niet nodig vinden en liever het natuurlijke evenwicht van het paard niet verstoren.

In het algemeen, als u vermoedt dat uw paard gevoelig is voor blessures of als uw paard actief bezig is in de springsport, eventing of crosscountry, is het verstandig om beenbeschermers te overwegen. Als u nog niet zeker weet of beenbeschermers de juiste keuze zijn voor uw paard, is het verstandig om het te bespreken met uw dierenarts of paardentrainer.