Krachtvoer is speciaal voer dat is samengesteld om paarden met specifieke energie- en voedingseisen te voorzien, zoals paarden die zwaar werk verrichten, paarden in de groei, drachtige merries, of paarden die herstellende zijn van een ziekte of blessure.

Het is belangrijk om krachtvoer alleen te geven wanneer het daadwerkelijk nodig is, omdat het een hoge concentratie van energie en voedingsstoffen bevat. Overmatige hoeveelheden krachtvoer kunnen leiden tot gewichtstoename en andere gezondheidsproblemen.

Als u overweegt om krachtvoer te geven, is het aan te raden om eerst een professioneel dierenarts of een gekwalificeerd diëtist te raadplegen. Zij kunnen u helpen om de juiste hoeveelheid en het juiste type krachtvoer te kiezen voor uw paard, afhankelijk van zijn specifieke behoeften en omstandigheden.

Algemene richtlijnen zijn:

  • Paarden die zwaar werk verrichten, zoals wedstrijdpaarden, kunnen baat hebben bij extra energie in de vorm van krachtvoer.
  • Paarden in de groei, zoals jonge paarden, hebben vaak extra eiwitten en mineralen nodig en krachtvoer kan hierbij helpen.Paarden in dracht of lactatie hebben vaak meer energie en voedingsstoffen nodig dan andere paarden.
  • Paarden die herstellen van een ziekte of blessure, of paarden met specifieke gezondheidsproblemen, kunnen baat hebben bij speciale krachtvoeders die specifiek zijn afgestemd op hun behoeften.

Houd er wel rekening mee dat krachtvoer geen vervanging is voor een goede basisvoeding, waaronder groenvoer en ruwvoer. Krachtvoer dient als aanvulling, en moet op juiste wijze worden gebruikt en beheerd.