De maandagziekte, ook bekend als tying-up of spierbevangenheid, is een aandoening die voorkomt bij paarden en wordt gekenmerkt door ernstige spierstijfheid, pijn en verminderde bewegingsmogelijkheden. Het treedt meestal op na een periode van rust gevolgd door intense lichamelijke inspanning, zoals na een weekendboxrust gevolgd door een zware training op maandag.

De maandagziekte wordt veroorzaakt door een verstoring in de energiestofwisseling van de spieren. Het kan optreden als gevolg van verschillende factoren, waaronder:

  • Onvoldoende warm-up: Het niet adequaat opwarmen van een paard voordat het intensieve lichamelijke activiteit ondergaat, kan bijdragen aan het risico op de maandagziekte.
  • Slechte conditie: Paarden met een slechte fysieke conditie of die niet regelmatig worden getraind, lopen een groter risico op het ontwikkelen van de maandagziekte.
  • Dieet: Voeding speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van de maandagziekte. Een onevenwichtig dieet, een gebrek aan elektrolyten of vitamines, of overmatige consumptie van koolhydraten kan bijdragen aan de ontwikkeling van de aandoening.
  • Genetische aanleg: Sommige paardenrassen, zoals dravers, zijn gevoeliger voor de maandagziekte vanwege genetische factoren.

De symptomen van de maandagziekte variëren van milde tot ernstige spierstijfheid, spiertrillingen, zweten, moeilijkheden bij het bewegen en in sommige gevallen zelfs spierbeschadiging. Een getroffen paard kan pijnlijk en ongemakkelijk lijken en kan verminderde prestaties vertonen.

Om de maandagziekte te voorkomen, is het belangrijk om een goed trainings- en voedingsprogramma te volgen. Regelmatige lichaamsbeweging, geleidelijke opbouw van intensiteit, voldoende warming-up en cooling-down, evenwichtige voeding en voldoende hydratatie zijn essentieel.

Als je paard weer hersteld is en je een normaal trainingsschema volgt kun je er over denken om dagelijks een spierverzorgend supplement te geven (bijvoorbeeld Pavo Eplus). Merk je nu dat je paard regelmatig last heeft van spierstijfheid dan zou je ook kunnen overwegen om preventief Pavo MuscleCare te geven.

o.a. verkrijgbaar bij

welkoop.nl (€42,96)
medpets.nl (€44,95)
agradi.nl (€47,99)
bol.com (€53,90)
Laatst bijgewerkt op: 21/07/2024 - 07:36

o.a. verkrijgbaar bij

medpets.nl (€74,45)
welkoop.nl (€79,95)
bol.com (€83,40)
Laatst bijgewerkt op: 22/07/2024 - 06:34