Vlas is een plantensoort die behoort tot de vlasfamilie (Linaceae) en wetenschappelijk bekend staat als Linum usitatissimum. Het wordt al duizenden jaren verbouwd vanwege zijn vezels en zaden.

Vlasvezels worden gewonnen uit de stengels van de vlasplant. Deze vezels zijn lang, fijn en sterk, en worden gebruikt voor verschillende toepassingen, zoals het maken van linnen stoffen, touwen, netten en papier. Linnen, een duurzame en ademende stof, wordt veel gebruikt in de textielindustrie.

Daarnaast hebben vlaszaden ook verschillende toepassingen. Ze worden gebruikt in de voedingsindustrie, waar ze worden verwerkt tot vlaszaadolie, een bron van omega-3-vetzuren. Vlaszaadolie wordt vaak gebruikt als voedingssupplement en in kook- en bakproducten. Vlaszaad kan ook worden gemalen tot vlasmeel en worden toegevoegd aan voedingsmiddelen voor extra voedingswaarde.

In de paardenwereld wordt vlasstrooisel veel gebruikt als stalbedekking. Vlasstrooisel wordt gemaakt van de vezels van de vlasplant en biedt een zachte en absorberende ondergrond voor paarden om op te staan en te liggen. Het helpt ook bij het verminderen van geuren en het behouden van een schone stalomgeving.

Vlas wordt verbouwd in verschillende delen van de wereld, met name in Europese landen zoals Nederland, België en Frankrijk. Het is een gewas dat relatief weinig bestrijdingsmiddelen nodig heeft en bekend staat om zijn milieuvriendelijkheid