Paarden hebben, net als mensen, bescherming tegen de zon nodig om te voorkomen dat ze oververhit raken of verbranden. Het ontbreken van schaduw kan leiden tot zonnesteek, uitdroging en andere gezondheidsproblemen. Het is belangrijk dat paarden altijd toegang hebben tot schaduw in hun weide of paddock.

Als er geen natuurlijke schaduw is, kan er schaduw gecreëerd worden door middel van een schuilstal, een luifel of bomen. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende schaduw voor alle paarden die in de weide staan en ervoor te zorgen dat de schaduw niet te klein is, zodat alle paarden er gebruik van kunnen maken.

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat paarden voldoende toegang hebben tot vers water, vooral als ze in de zon staan. Paarden kunnen uitdrogen als ze niet genoeg water hebben, wat kan leiden tot gezondheidsproblemen. Zorg er daarom voor dat er altijd vers water beschikbaar is en controleer regelmatig of de watervoorziening nog in orde is.

Als het te warm is, kan het verstandig zijn om je paard op de koelste momenten van de dag naar buiten te laten en hem binnen te houden tijdens de warmste uren. Dit kan helpen om oververhitting en andere gezondheidsproblemen te voorkomen.