Hoe koel ik mijn paard het beste af?

Er zijn verschillende manieren om een paard na inspanning of op een warme dag af te koelen:

  • Laat het paard rustig uitlopen: na inspanning is het belangrijk om het paard rustig te laten uitlopen. Hierdoor wordt de hartslag geleidelijk verlaagd en kan het lichaam de overtollige warmte kwijtraken.
  • Sproei het paard nat: door het paard nat te sproeien met koel water, wordt het lichaam snel afgekoeld. Begin bij de benen en werk zo omhoog. Sproei niet direct op het hoofd en de hals, omdat dit kan zorgen voor overmatige afkoeling en rillingen.
  • Gebruik een zweetmes: een zweetmes is handig om het overtollige water van het paard af te schrapen. Hierdoor kan het paard sneller drogen en zal het minder snel afkoelen.
  • Gebruik een ventilator: op warme dagen kan een ventilator in de stal of op de weide het paard verkoeling bieden.
  • Bied vers water aan: zorg dat het paard altijd vers en koel water tot zijn beschikking heeft. Dit kan helpen om de lichaamstemperatuur te reguleren en uitdroging te voorkomen.

Belangrijk is om het paard niet te snel af te koelen. Dit kan namelijk leiden tot spierstijfheid, koude benen en zelfs koliek. Bouw de afkoeling daarom rustig op en zorg dat het paard niet te snel afkoelt.

o.a. verkrijgbaar bij

petsexclusive.nl (€9,50)
bol.com (€16,98)
Laatst bijgewerkt op: 15/06/2024 - 07:12

o.a. verkrijgbaar bij

petsexclusive.nl (€10,95)
bol.com (€17,63)
Laatst bijgewerkt op: 15/06/2024 - 07:11