Er zijn verschillende recepten voor paardenkoekjes, maar hier is een eenvoudig recept dat je kunt proberen:

Ingrediënten

  • 150 gram bloem
  • 150 gram havermout
  • 1 appel of wortel, geraspt
  • 225 gram stroop, honing of appelstroop (of een combinatie)
  • Eventueel: extra ingrediënten zoals rozijnen, muesli, of zaden

Benodigdheden:

  • Oven
  • Bakplaat
  • Beslagkom
  • Lepel
  • Vormpjes (optioneel)

Stappen:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
  2. Meng de bloem, havermout en geraspte appel of wortel in een grote kom.
  3. Voeg de stroop, honing of appelstroop toe en meng goed door elkaar. Het mengsel moet plakkerig zijn, maar niet te nat. Voeg indien nodig een beetje water toe.
  4. Voeg eventueel extra ingrediënten zoals rozijnen, muesli, of zaden toe.
  5. Maak van het deeg kleine koekjes. Je kunt hiervoor een vorm gebruiken, of je kunt ze met de hand rollen.
  6. Leg de koekjes op een met bakpapier beklede bakplaat.
  7. Bak de koekjes in de oven voor 15-20 minuten, of tot ze goudbruin zijn.
  8. Laat de koekjes afkoelen op een rooster.

Tips:

  • Je kunt de koekjes ook in de lucht oven drogen. Hiervoor leg je de koekjes op een rooster en laat je ze 12 uur drogen op een lage temperatuur (ongeveer 50 graden Celsius).
  • Paardenkoekjes zijn lang houdbaar. Je kunt ze in een luchtdichte trommel bewaren op een koele, droge plaats.
  • Je kunt eindeloos variëren met dit recept. Probeer eens andere fruitsoorten, of voeg wat kruiden toe zoals kaneel of gember.

Let op:

Zorg ervoor dat de koekjes volledig zijn afgekoeld voordat je ze aan je paard geeft.
Geef je paard niet te veel koekjes in één keer. Paardenkoekjes zijn een lekkere traktatie, maar ze mogen de normale voeding van je paard niet vervangen.
Veel plezier met het bakken van paardenkoekjes! En vergeet niet om je paard te smullen van de lekkere koekjes!