Hoe weet je of je paard een goede conditie heeft?

Een paard met een goede conditie is in staat om een bepaalde inspanning te leveren zonder moe te worden. Het heeft een goede ademhaling en hartslag, en het beweegt zich soepel. Er zijn een aantal manieren om te weten of je paard een goede conditie heeft.

De buik

Een paard met een goede conditie heeft een platte buik. Als je paard een dikke buik heeft, is het mogelijk dat het te veel vet heeft. Te veel vet kan ervoor zorgen dat je paard moe wordt en blessures oploopt

De spieren

Een paard met een goede conditie heeft goed ontwikkelde spieren. Je kunt de spieren van je paard voelen als je met je hand over de rug, de flanken en de benen gaat. Als je paard geen spieren heeft, is het mogelijk dat het niet genoeg beweegt

De ademhaling

Een paard met een goede conditie heeft een rustige ademhaling. Als je paard snel ademt, is het mogelijk dat het moe is.

De hartslag

Een paard met een goede conditie heeft een lage hartslag. De hartslag van een paard in rust is ongeveer 36-44 slagen per minuut. Na een inspanning moet de hartslag binnen 10 minuten zijn teruggebracht tot onder de 100 slagen per minuut.

Polar H9 – Hartslagsensor met borstband M-XXL

o.a. verkrijgbaar bij

bol.com (€50,99)
Laatst bijgewerkt op: 19/04/2024 - 06:18
Polar H10 Hartslagsensor – BLE ANT+ –  Pro Borstband Zwart M-XXL

o.a. verkrijgbaar bij

bol.com (€88,99)
Laatst bijgewerkt op: 19/04/2024 - 06:17

De temperatuur

De lichaamstemperatuur van een paard in rust is ongeveer 38-39 graden Celsius. Na een inspanning kan de lichaamstemperatuur oplopen tot 40-41 graden Celsius, maar deze moet binnen 1 uur zijn teruggebracht tot de normale waarde.

Tips om de conditie van je paard te verbeteren

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de conditie van je paard te verbeteren:

  • Voer je paard een gezond dieet: Een paard in goede conditie heeft een dieet dat voldoende energie, eiwitten, mineralen en vitaminen bevat. Zorg ervoor dat je paard voldoende ruwvoer krijgt, zoals hooi of gras.
  • Beweeg je paard regelmatig: Een paard heeft minstens 30 minuten beweging per dag nodig. De intensiteit van de beweging moet geleidelijk worden opgebouwd. Begin met korte, rustige wandelingen en bouw de duur en intensiteit van de bewegingen geleidelijk op.
  • Wees geduldig: Het kan enkele weken tot maanden duren voordat je de conditie van je paard hebt verbeterd. Wees geduldig en bouw de training geleidelijk op.