Wat te doen als je paard steigert

Steigeren is een gedrag dat paarden kunnen vertonen als ze zich angstig, onrustig of overweldigd voelen. Het kan ook een manier zijn voor paarden om aandacht te krijgen of om hun dominantie te tonen.

Als je paard steigert, is het belangrijk om kalm te blijven en niet in paniek te raken. Probeer je paard te kalmeren door je stem te verzachten en zachtjes tegen hem te praten. Je kunt ook proberen hem te belonen met een traktatie als hij stopt met steigeren.

Als je paard niet stopt met steigeren, kun je proberen hem te stoppen door hem naar links te draaien. Dit is omdat paarden van nature rechtsdraaiend zijn en ze moeilijk naar links kunnen steigeren. Als je paard naar links draait, zal hij zijn balans verliezen en stoppen met steigeren.

Als je paard nog steeds niet stopt met steigeren, kun je proberen hem te laten stoppen door hem met je benen tegen te houden. Probeer echter niet te hard te trekken aan de teugels, want dit kan het probleem alleen maar verergeren.

Als je niet in staat bent om je paard te laten stoppen met steigeren, is het belangrijk om het steigeren af te maken. Dit betekent dat je je paard moet laten steigeren totdat hij moe is en stopt. Als je je paard niet laat steigeren afmaken, zal hij het gedrag alleen maar vaker vertonen.

Hier zijn enkele tips om steigeren bij paarden te voorkomen:

  • Identificeer de trigger. Wat is het dat je paard bang maakt of ongemakkelijk maakt? Is het iets in de omgeving, zoals een ruis of een vreemd object? Of is het iets dat je paard zelf doet, zoals een verkeerde beenhulp geven? Als je de trigger kunt identificeren, kun je proberen deze te vermijden of te verminderen.
  • Train je paard om rustig te blijven. Een goed getraind paard is minder snel geneigd om te steigeren. Begin met het trainen van je paard om rustig te blijven in verschillende situaties, zoals in een vreemde omgeving, bij andere dieren of met ruis.
  • Wees geduldig en consistent. Het kan tijd en moeite kosten om je paard te leren stoppen met steigeren. Wees geduldig en consistent met je training, en uiteindelijk zal je paard leren om rustig te blijven.