Kuilvoer is voedsel dat specifiek voor paarden is samengesteld en dat voornamelijk bestaat uit hooi of stro, en soms graan of andere voedingsstoffen. Dit wordt gegeven aan paarden in een kuil, of voederbak. Het wordt meestal gegeven als aanvulling op hooi, of als een vervanging hiervan, om ervoor te zorgen dat paarden voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen.

Het idee achter kuilvoer is om paarden een dieet te bieden dat hun natuurlijke eetgewoonten zo goed mogelijk nabootst. Paarden zijn herbivoren en hun spijsverteringsstelsel is ontworpen om vezels te verwerken. In de wilde staat, zouden paarden constant aan het eten zijn van gras en hooi.

Kuilvoer kan variëren van kant-en-klare voedermengsels, tot zelf samengestelde mengsels van graan, hooi en oliën. Het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat het voer goed is samengesteld en aangepast aan de specifieke behoeften van het paard, zoals leeftijd, fysieke conditie, gewicht, etc.

Het voeren van kuilvoer kan ook een manier zijn om de maag van paard te stimuleren en te voorkomen dat het paard teveel hooi eet, dit kan ertoe leiden dat ze teveel gewicht krijgen en aan obesitas lijden. Het is wel belangrijk om te weten dat niet alle paarden hetzelfde zijn, en dat het dieet van een paard afgestemd moet worden op de specifieke behoeften van het paard, zoals leeftijd, gewicht, activiteit, en gezondheid