Hooi of kuilgras, welk ruwvoer past bij mijn paard?

  • Er zijn veel verschillende soorten ruwvoer beschikbaar voor paarden, en de keuze tussen hooi of kuilgras is afhankelijk van diverse factoren. Hieronder worden een aantal zaken besproken die je in overweging moet nemen bij de keuze van het juiste ruwvoer.
  • Voedingsbehoeften: Een paard heeft voornamelijk gras nodig als basis in zijn dieet, en daarnaast ook een beperkte hoeveelheid krachtvoer. Hooi en kuilgras zijn beide grasproducten, maar verschillen wel in samenstelling en voedingswaarde. Hooi is vaak gedroogd en heeft een hoger energie- en vezelgehalte dan kuilgras. Kuilgras, aan de andere hand, is meestal vers en bevat meer water en voedingsstoffen.
  • Leefomgeving: Is het klimaat waarin je paard verblijft droog of vochtig? Paarden die in vochtige gebieden wonen, hebben wellicht meer baat bij kuilgras, terwijl paarden die in een droger klimaat wonen beter af zijn met hooi.
  • Gezondheidsproblemen: Sommige paarden hebben gezondheidsproblemen, zoals mond- en tandproblemen of een maag die makkelijk geïrriteerd raakt. In dit geval is het verstandig om in overleg met je dierenarts te kiezen voor hooi of kuilgras dat aangepast is aan de specifieke behoeften van je paard.
  • Beschikbaarheid: Hooi is vaak gemakkelijker beschikbaar en gemakkelijker op te slaan dan kuilgras, vooral als je paard in een gebied woont waar het gras niet altijd even groen is.
In het algemeen zijn zowel hooi als kuilgras goede bronnen van voedingsstoffen voor paarden. Het is belangrijk om de specifieke behoeften van je paard te bekijken en samen met je dierenarts te beslissen welk ruwvoer het beste bij je paard past.