Paarden zijn zeer sociale dieren en zijn in staat om verschillende mensen te herkennen. Ze leren gezichten en stemmen van mensen kennen die vaak bij hen in de buurt zijn, zoals eigenaren, verzorgers en trainers. Paarden hebben ook een uitstekend geheugen en kunnen zich gezichten en geuren van mensen herinneren die ze eerder hebben ontmoet, zelfs na lange tijd.

Paarden zijn ook in staat om emoties te herkennen bij mensen door te letten op gezichtsuitdrukkingen en lichaamstaal. Een paard kan bijvoorbeeld een eigenaar herkennen die regelmatig naar hem toe komt en die hij als veilig beschouwd, omdat de eigenaar hem bekend is en hij heeft geleerd dat deze persoon hem geen kwaad doet.

Paarden zijn ook in staat om te onderscheiden tussen bekenden en vreemden, en zullen vaak een ander gedrag vertonen bij iemand die ze niet kennen. Dit kan variëren van argwanendheid tot angst of zelfs agressie, afhankelijk van de individuele paard.

In het algemeen zijn paarden zeer gevoelig voor sociale interactie en zijn ze in staat om mensen te herkennen en te onthouden.