Ja, net als mensen, hebben paarden regelmatige tandheelkundige controles nodig om ervoor te zorgen dat hun tanden en kiezen gezond zijn. Dit is vooral belangrijk omdat paarden groot worden en hun kiezen door blijven groeien gedurende hun leven.

Tandproblemen bij paarden kunnen leiden tot problemen met het eten, gewichtsverlies, en zelfs pijn. Tandheelkundige problemen kunnen ook leiden tot andere problemen zoals sinus infecties en mondontstekingen.

Een professionele paardentandarts, ook wel een equine dental technician genoemd, kan de tanden van een paard onderzoeken, schoonmaken en afvlakken, afbroken tanden verwijderen en problemen behandelen. Het is aanbevolen om paard tandheelkundige controles te doen om de 6 maanden of elk jaar, afhankelijk van de gezondheid van de tanden en kiezen van het paard.

Houd er wel rekening mee dat tandheelkundige verzorging voor paarden vaak een gespecialiseerde en arbeidsintensievere procedure is dan voor huisdieren, dus het kan duurder zijn dan andere gezondheidszorg.

Tot slot, het is belangrijk om te realiseren dat tandproblemen vaak voorkomen kunnen worden door een goede mondhygiëne en het geven van geschikt voer. Dus het is belangrijk om het paard regelmatig te observeren op eventuele tekenen van mondproblemen en direct professioneel advies te vragen als je problemen signaleert.

Bent u nog op zoek naar een paarden tandarts in de regio Utrecht, neem dan eens een kijkje bij Marilou Dierenarts.