Een zadelmaker is iemand die zadels, hoofdstellen en andere rijtuig gerelateerde producten maakt of repareert. Zadelmakers zijn vaak gespecialiseerd in het maken van zadels voor specifieke disciplines zoals western, dressuur, springen en endurance.
De taken van een zadelmaker kunnen variëren, maar hier zijn enkele van de belangrijkste:

  • Maken van nieuwe zadels: Een zadelmaker maakt nieuwe zadels op basis van de specifieke wensen van de klant. Dit kan het maken van zadels voor paarden van verschillende groottes en vormen van de rug, of zadels voor specifieke disciplines.
  • Repareren van zadels: Een zadelmaker repareert ook zadels die beschadigd zijn, zoals het vervangen van beschadigde delen, het versterken van zwakke plekken of het vervangen van de bekleding.
  • Aanpassen van zadels: Een zadelmaker past ook zadels aan om ze comfortabeler te maken voor het paard en de ruiter. Dit kan het veranderen van de wijdte of de diepte van het zadel, of het aanpassen van de bekleding.
  • Verkopen van zadels en andere rijtuig gerelateerde producten: Sommige zadelmakers verkopen ook zadels en andere rijtuig gerelateerde producten, zoals hoofdstellen, beenbeschermers en zadeltassen.
  • Advies geven over de juiste zadels voor specifieke rijdisciplines en paard-ruiter combinaties.
Een zadelmaker moet vaak de juiste vaardigheden hebben om zadels en andere rijtuig gerelateerde producten te maken of te repareren, zoals vaardigheid in houtbewerking, leerwerk, en het verstellen van zadels.