Een halster is een stuk uitrusting voor paarden waarmee het paard aangestuurd kan worden. Het halster is een alternatief voor een hoofdstel en wordt om het hoofd van het paard gedaan. Het bestaat uit een neusriem en kinriem die verbonden zijn met de teugels, die door de ruiter of menner worden vastgehouden om het paard te sturen.

Halsters zijn verkrijgbaar in verschillende maten en stijlen, afhankelijk van het doel waarvoor ze worden gebruikt. Sommige halsters zijn bijvoorbeeld speciaal ontworpen voor het rijden in de discipline dressuur, terwijl andere halsters speciaal zijn ontworpen voor het springen. Halsters zijn ook verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals leer of synthetisch materiaal.

Het is aan te raden om professioneel advies te vragen aan een dierenarts of paardentrainer om te bepalen welk halster het beste is voor jouw paard en voor het doel waarvoor het paard wordt gebruikt. Zoek ook naar informatie op het internet of vraag het advies van andere paardenliefhebbers om te bepalen wat het beste is voor jouw dier.