Een zweetdeken is een accessoire dat wordt gebruikt om een paard warm te houden na het rijden of training. Het is een dunne deken die wordt aangebracht over het paard als het nog nat van het zweet is, om te helpen bij het afkoelen van het paard.

Een zweetdeken is gemaakt van ademende materialen zoals mesh, katoen of fleece en is bedoeld om de transpiratie te absorberen en te helpen bij het verminderen van de kans op koude rillingen of verkoudheid.

Er zijn verschillende soorten zweetdekens, zoals de klassieke zweetdeken met klittenband, de zweetdeken met hals, de zweetdeken met rits en zelfs zweetdekens met een speciaal compartiment voor een drinkfles.

Na een rit of training, is het belangrijk om het paard af te koelen door hem af te spuiten met water, en daarna de zweetdeken aan te brengen. Het paard moet nog wel in beweging blijven en niet in de stal worden gezet, om het afkoelingsproces te helpen. Als het paard afgekoeld is, kan de zweetdeken verwijderd worden.

Het gebruik van een zweetdeken kan helpen bij het verminderen van de kans op verkoudheid of andere gezondheidsproblemen en kan bijdragen aan een snellere hersteltijd na de inspanning.