Wat is het verschil tussen fysio, chiropractor en orthomanueel therapeut voor paard?

Fysiotherapie, chiropractie en orthomanuele therapie zijn allemaal vormen van manuele therapieën die worden gebruikt om pijn, bewegingsbeperkingen en andere problemen bij paarden te behandelen.

Fysiotherapie voor paarden richt zich op het verbeteren van de bewegingsmogelijkheden en de spierconditie van het paard door middel van oefeningen, massage en revalidatietechnieken. Het doel van fysiotherapie is om de spieren, pezen en gewrichten van het paard te ontspannen en versterken, waardoor het bewegingsbereik en de functionaliteit verbeteren.

Chiropractie is gericht op het behandelen van stoornissen in de wervelkolom en het skelet van het paard, die kunnen leiden tot bewegingsbeperkingen, pijn en andere problemen. Door middel van manipulaties en correcties van de wervelkolom, gewrichten en spieren, probeert de chiropractor het paard terug in balans te brengen en het zenuwstelsel te optimaliseren.

Orthomanuele therapie heeft als doel het herstellen van de juiste lichaamshouding en spierbalans door het corrigeren van kleine scheefstanden in het skelet. Met speciale technieken worden wervels en gewrichten van het paard rechtgezet, waardoor de spierspanning zich gelijkmatiger over het skelet verdeelt en het paard weer soepel kan bewegen.

Alle drie de therapieën zijn gericht op het verbeteren van de beweging, het herstellen van de spier- en skeletbalans en het verlichten van pijn. Welke vorm van therapie het beste is voor een specifiek probleem, hangt af van de individuele situatie en de diagnose van de dierenarts. Het is belangrijk om alleen te werken met erkende therapeuten die getraind zijn in de specifieke techniek en ervaring hebben met het behandelen van paarden.