Wat zijn veel voorkomende paarden ziektes en hoe herken ik ze?

Er zijn veel verschillende ziektes en aandoeningen die paarden kunnen krijgen, en het is belangrijk om deze te kunnen herkennen om snel te kunnen handelen en het paard de juiste behandeling te kunnen geven. Hieronder staan enkele veelvoorkomende paardenziektes en hun symptomen:

  • Koliek: Dit is een verzamelnaam voor diverse maag- en darmproblemen. Symptomen zijn onder meer: krampen, trappen tegen de buik, rollen, verminderde eetlust, koorts, rusteloosheid en zweten.
  • Hoefbevangenheid: Dit is een ontsteking in de hoef en kan verschillende oorzaken hebben. Symptomen zijn onder meer: stijfheid, ongemak bij het lopen, het paard gaat op de achterbenen staan, het weigeren om te bewegen en zweten.
  • Luchtwegaandoeningen: Paarden kunnen last hebben van verschillende luchtwegaandoeningen, zoals chronische obstructieve pulmonaire ziekte (COPD) en allergieën. Symptomen zijn onder meer: hoesten, neusuitvloeiing, benauwdheid en verminderde eetlust.
  • Hoefzweer: Dit is een ontsteking in de hoef die kan ontstaan door een infectie of verwonding. Symptomen zijn onder meer: kreupelheid, pijn bij het lopen, gevoeligheid in de hoef, zwelling en warmte.
  • Kreupelheid: Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een blessure, artritis of een ontsteking. Symptomen zijn onder meer: manken, weigeren om te bewegen, verminderde eetlust en zwelling.

Als je vermoedt dat je paard ziek is, is het belangrijk om zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen. De dierenarts kan de oorzaak van de symptomen vaststellen en het juiste behandelplan opstellen om het paard te helpen herstellen.