Paarden zijn grote dieren die veel rust en slaap nodig hebben om goed te functioneren. In tegenstelling tot mensen, kunnen paarden niet liggend slapen vanwege de manier waarop hun spieren werken om hun lichaam te ondersteunen. In plaats daarvan slapen paarden vaak terwijl ze staan, waarbij ze hun gewicht naar één kant verplaatsen en hun hoofd laten zakken.

Paarden hebben echter ook REM-slaap nodig, een diepe slaapfase waarin ze dromen en hun lichaam kan herstellen. Dit doen ze liggend op hun zij, vaak in een beschutte ruimte waar ze zich veilig voelen. Dit is waarom je soms paarden in een wei ziet liggen, terwijl andere paarden waken over de groep.

Het is belangrijk om paarden de gelegenheid te geven om voldoende rust en slaap te krijgen. Zorg voor een comfortabele slaapomgeving, zoals een goed geventileerde stal met voldoende stro of ander zacht materiaal om op te liggen. Zorg er ook voor dat je paard voldoende tijd heeft om te grazen en te ontspannen in de wei of paddock, zodat hij zich goed voelt en gemakkelijker kan rusten en slapen.