Hoe trainen de paarden voor prinsjesdag?

Prinsjesdag is een jaarlijkse ceremoniële gebeurtenis waarbij de koning(in) in een koets door Den Haag rijdt om de Troonrede voor te lezen en het parlementaire jaar te openen. Tijdens deze gebeurtenis worden ook de paarden van de Koninklijke Stallen ingezet om de koets te trekken.

De paarden die tijdens Prinsjesdag worden ingezet, zijn speciaal getraind voor deze gebeurtenis. De Koninklijke Stallen hebben een eigen team van deskundige paardentrainers die zich bezighouden met het trainen en verzorgen van de paarden. De paarden worden dagelijks getraind om ze in topconditie te houden en te zorgen dat ze de koets probleemloos door de drukke straten van Den Haag kunnen trekken.

De training van de paarden bestaat uit verschillende onderdelen. Zo worden ze getraind op uithoudingsvermogen, kracht, snelheid en gehoorzaamheid. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan het wennen aan drukte en lawaai, aangezien er tijdens Prinsjesdag veel mensen en media aanwezig zijn en er veel lawaai is van toeschouwers en muziek. Het is dus belangrijk dat de paarden hieraan gewend zijn en er rustig onder blijven.

Naast de training worden de paarden ook goed verzorgd en gecontroleerd op hun gezondheid. Dit gebeurt door de dierenartsen en verzorgers van de Koninklijke Stallen, die de paarden dagelijks monitoren en waar nodig behandelen. Alles wordt eraan gedaan om ervoor te zorgen dat de paarden tijdens Prinsjesdag in topvorm zijn en de koets veilig en zonder problemen kunnen trekken.

Bekijk onderstaand filmpje om een indruk te krijgen van de training

https://www.youtube.com/watch?v=l913C0Usj9M