Een stijgbeugel is een metalen of plastic uitsteeksel aan de zijkant van een paardenschoen of paardentuig waarop de ruiter zijn of haar voet plaatst om in het zadel te stijgen. Stijgbeugels worden gebruikt om de ruiter te helpen bij het opstijgen, vooral wanneer het paard groter is.

Stijgbeugels zijn er in verschillende maten en vormen, zoals gebogen, rechte of u-vormige stijgbeugels. Ze zijn vaak gemaakt van metaal of plastic en zijn meestal bevestigd aan het zadel of aan het paardentuig.

Stijgbeugels kunnen worden gebruikt voor paarden van verschillende groottes, maar zijn vooral nuttig voor grotere paarden of paarden die moeilijk te berijden zijn. Ze kunnen ook worden gebruikt voor ruiters die moeite hebben met het opstijgen van een groot paard, of voor ruiters met een beperking die moeite hebben met het opstijgen zonder hulp.

Het is belangrijk om te zorgen dat de stijgbeugels veilig zijn bevestigd en op de juiste manier worden gebruikt om blessures te voorkomen. Ruiters moeten ook leren hoe ze de stijgbeugel correct moeten gebruiken, zodat ze zich niet bezeren of het paard niet schaden.