Het beste paard voor een beginner is een paard dat rustig en betrouwbaar is en geschikt is voor de activiteit die de ruiter wil gaan doen. Over het algemeen worden rustige en goed getrainde paarden aanbevolen voor beginners, omdat ze gemakkelijker te berijden en te hanteren zijn.

Binnen de verschillende disciplines en rassen zijn er bepaalde paarden die over het algemeen beter geschikt zijn voor beginners. Bijvoorbeeld, sommige rassen zoals de Quarter Horse of de Haflinger zijn over het algemeen betrouwbaar en veelzijdig, waardoor ze geschikt zijn voor beginners. Binnen de discipline dressuur kunnen bijvoorbeeld de Fjord en de Welsh pony goede opties zijn voor beginners vanwege hun vriendelijke karakter en goede leerbaarheid.

Een goed opgeleide instructeur kan u helpen bij het vinden van het juiste paard dat past bij uw niveau en rijdoelen. Het is ook belangrijk om te onthouden dat het paard en de ruiter een team vormen en dat het belangrijk is om te werken aan een goede relatie en vertrouwen tussen beide.