Targettraining is een trainingsmethode die veel wordt gebruikt bij het trainen van dieren, vooral bij honden en paarden. Het doel van targettraining is om het dier te leren een specifiek object, genaamd het “target”, aan te raken met een specifiek lichaamsdeel, zoals de neus of de hoef.

Bij targettraining wordt het dier geleerd om het target aan te raken door middel van positieve bekrachtiging. Het target kan bijvoorbeeld een stokje met een bal aan het uiteinde zijn, of een gekleurd stipje op een doel of muur.

De trainer begint meestal door het target voor het dier te houden en te wachten tot het dier het target aanraakt. Zodra het dier het target aanraakt, wordt het beloond met een traktatie of lof. Dit proces wordt herhaald totdat het dier het target regelmatig en op commando kan aanraken.

Eenmaal geleerd, kan targettraining worden gebruikt om het dier te trainen om verschillende taken uit te voeren. Bijvoorbeeld, een paard kan geleerd worden om zijn neus te gebruiken om een deur te openen, of een hond kan geleerd worden om zijn poot op een specifiek object te plaatsen.

Targettraining heeft vele voordelen, waaronder het verbeteren van de communicatie tussen de trainer en het dier, het vergroten van het vertrouwen van het dier in de trainer en het stimuleren van de mentale en fysieke capaciteiten van het dier. Het is ook een effectieve manier om het dier te leren nieuwe taken uit te voeren zonder dat er druk of dwang wordt gebruikt.