Zadelmak maken is het proces waarbij een paard wordt getraind om een zadel en een ruiter te accepteren. Het is een belangrijk onderdeel van de training van een paard, omdat het de basis legt voor verdere rijtraining.

Tijdens het zadelmak maken wordt het paard geleerd om een zadel te accepteren, dat op de rug van het paard wordt geplaatst. Vervolgens leert het paard om een ruiter op zijn rug te accepteren en te dragen. Het proces begint meestal met het trainen van het paard aan de longe, waarbij het paard wordt geleerd om te gehoorzamen aan de stem- en lichaamssignalen van de trainer.

Vervolgens wordt het paard geleerd om te reageren op de teugels en de beenhulpen van de ruiter. Dit gebeurt vaak in stapjes, waarbij het paard steeds meer gewend raakt aan het dragen van het zadel en de ruiter.

Het zadelmak maken van een paard is een complex proces dat tijd en geduld vereist. Het is belangrijk om te werken met een ervaren trainer die bekend is met het proces en die het paard op een veilige en effectieve manier kan trainen. Het doel is om het paard op een positieve en respectvolle manier te trainen, zodat het een goede basis heeft voor verdere training en een lang en gezond leven als rijpaard.