Chaps zijn beenbeschermers die worden gedragen over de rijlaarzen. Ze kunnen worden gebruikt om de benen van de ruiter te beschermen tegen schuren of om extra grip te geven tijdens het rijden. Er zijn twee soorten chaps: halfchaps en volle chaps.

Halfchaps bedekken het onderbeen van de ruiter en sluiten meestal af met een rits of klittenband. Ze worden vaak gebruikt in combinatie met paddocklaarzen en zijn een populaire keuze voor dagelijks gebruik en spring- of dressuurwedstrijden.

Volle chaps bedekken het hele been van de ruiter en worden vaak gebruikt tijdens het westernrijden of bij het dragen van jodhpurs. Ze kunnen worden bevestigd met een riem om de taille en bieden extra bescherming tegen wrijving en kou.

Bij het kiezen van chaps is het belangrijk om te kijken naar de kwaliteit van het materiaal en de pasvorm. Chaps moeten goed aansluiten op het been van de ruiter om wrijving en schuren te voorkomen. Daarnaast kan het handig zijn om te kiezen voor chaps met extra grip op de knieën en het zitvlak voor meer stabiliteit tijdens het rijden.