Paarden houden kan agrarisch zijn, in de zin dat paarden vaak worden gebruikt voor landbouw- en ploegdoeleinden, zoals het ploegen van velden of het trekken van wagens. Paarden werden vaak gebruikt als arbeidsdieren in de landbouw voordat ze werden vervangen door moderne landbouwmachines.

Paardenhouders in de landbouw kan ook paarden gebruiken voor de productie van vlees, melk, of wol of paarden gebruiken voor de productie van paardensport, zoals paardrijden, paardenspringen, paardendressuur. Dit kan dus zeggen dat paardenhouders een agrarisch bedrijf zijn.

Echter, paardenhouden kan ook recreatief zijn, waar paarden worden gehouden voor rijden, show, fokken en andere activiteiten met paarden, zonder een specifieke agrarische doeleinden. Deze paardenhouders zijn meestal hobbyisten of professionals in de paardensport. Dit zou dus geen agrarisch bedrijf zijn.

De term agrarisch is dus meer gericht op de bedrijfsactiviteiten en doeleinden van de paardenhouder, in plaats van de feitelijke aanwezigheid van paarden.